Gunnar Nordmark från Växjö ansåg att signalen är att Sverige inte litar på invandrare och varnade för att främlingsfientliga organisationer lyckas brutalisera integrationsdebatten.
-Vi riskerar omedvetet att faktiskt yla med ulvarna, sade han.
I ursprungsförslaget står att en del av kursen ska vara att man bekräftar att man ”avser att delta i samhället och efterleva gällande lagar och regler”.
Förslaget om en medborgarkurs presenterades redan 2008 och har diskuterats i partiet länge. Det fick ändå hård kritik på landsmötet när ett integrationspolitiskt program debatterades.
Kursen är tänkt att vara obligatorisk för att få bli svensk medborgare. Många talare tyckte dock att det var oklart vad som ska läras ut på den kursen.
-Detta är bara ytterligare ett sätt att sätta en stämpel i pannan; du duger inte, du begriper inte, sade Dietmar Gleich, Falun.
Anne-Marie Ekström, Borås, tyckte inte att man kan kräva att invandrare lovar att följa lagar och regler.
-Det borde alla andra göra också i så fall, sade hon.
Partistyrelsen har också talat om att kursen inte handlar om att lära ut värderingar som anses som ”svenska”, utan universella värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Migrationsminister Nyamko Sabuni tal på landsmötet kunde dock tolkas annorlunda. Hon tyckte att en kurs behövs för att vuxna som kommer till Sverige ”ska ha möjlighet att reflektera över den värdegrund som de fått från sin uppväxt och skoltid. En värdegrund som många gånger skiljer sig från den svenska”.
Sabuni exemplifierade det med att man i ”Medelhavsländerna” visserligen arbetar för jämställdhet, men med en annan innebörd:
-Det innebär att flickor har rätt till frihet – så länge deras bröder kan kontrollera vad de gör, sade hon.
Sabuni uppgav också att Sverige hamnar på utkanten, alldeles ensamt, när man jämför våra värderingar med andra länder, till exempel att självförverkling går före familjen.
-Går vi ut i valrörelsen med oklara budskap då finns det problem, sade Gösta Frödin från Värmland.
Rädsla för att spela Sverigedemokraterna i händerna märktes hos flera talare.
-Det finns en väljargrupp som jag inte vill att vi ska ha. De som känner att vi står nära Sverigedemokraterna, sade Anna Steele Karlström, Stockholm.
De som försvarade förslaget ansåg bland annat att en gemensam värdegrund är viktig inte minst för de pojkar och flickor som tvingas leva i en hederskultur. Andra pekade på att Folkpartiet måste vara tydligt i sin integrationspolitik och våga peka på problem för att inte lämna fältet öppet för Sverigedemokraterna.
Förslaget lämnades över för bearbetning i beredningsutskottet och senare på söndagen sade Folkpartiets landsmöte nej till förslaget. Röstsiffrorna blev 83-71. Landsmötets beslut var ett bakslag för partiledningen.
-Det är klart att jag är besviken, jag ville ju att förslaget skulle gå igenom, säger integrationsminister Nyamko Sabuni.
(TT/SVT)