Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Vasa-bänken i Kalmar ska bli Sveriges längsta. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Gustav Vasa-bänken i Kalmar ska bli längst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar gjorde anspråk på att ha Sveriges längsta bänk, men såg sig brädade av först Karlskrona och sen av Hjo. Men det ska det bli ändring på nu. Kommunen har fått godkänt att förlänga bänken, så den – faktiskt – blir längst i Sverige.

Idag är Gustav Vasa-bänken i Kalmarsundsparken i Kalmar 222 meter lång och innehar en snöplig tredjeplats efter Karlskrona som har en 260 meter lång bänk och Hjo som har en bänk som är 266 meter.

Trots det sitter skylten ”Sveriges längsta bänk” kvar intill bänken i Kalmarsundsparken. Men nu ska skyltens budskap bli verklighet.

– Kalmar ska återuppta den längsta bänken i Sverige, säger Anette Andersson, kommundirektör i Kalmar kommun.

Hon avslöjar att kommunen sökt och fått beviljat tillstånd att förlänga bänken.

Men hur lång den ska bli vill hon inte avslöja. Det finns fortfarande risk att konkurrenter kan föregå Kalmars förlängning, menar hon.

Avslöjandet kom under Landet runts inspelningar i Kalmar under tisdagen. Hör programledare Henrik Kruusvals reaktion på nyheten i klippet.

Mer om Kalmars planer att knipa förstaplatsen i tävlingen om Sveriges längsta bänk och fler inslag från Kalmar ser du i Landet runt söndagen den 17 december kl 18.15 på SVT1 och i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.