Foto: Pontus Lundahl/TT

15 av 20 kommuner har tagit in vakter i skolan

Publicerad

Tre fjärdedelar av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län har vid något tillfälle under de senaste tre åren tagit in vakter i skolan. Vakter i skolmiljö blir i dag allt vanligare och beror dels på en ökad problematik men även på ett utökat säkerhetstänk.

Häromdagen kom beskedet att Lars Kaggskolan efter ett kortare uppehåll återinför vakter på skolan, vilket P4 Kalmar rapporterade om. Vakternas främsta uppgift är att kontrollera elevernas skol-ID.

Rektorn menar att tiderna har förändrats och att det finns flera skäl till att obehöriga personer ses som ett större problem i skolan i dag än tidigare.

 – Det har hänt saker på skolor som till exempel dådet i Trollhättan, vilket gör att man har ett annat säkerhetstänk idag. Sedan har även det allmänna säkerhetstänket i hela samhället ökat, säger han.

Tydlig trend i många kommuner

Och det är inte bara på Lars Kaggskolan i Kalmar som säkerheten har utökats utan skolan är en del av en större trend. En enkätundersökning som SVT Nyheter Småland gjort visar att 15 av 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län har tagit in vakter vid något tillfälle under de senaste tre åren.

Bland kommunerna som inte tagit in vakter uppger flera att det däremot förekommit otrygghet och våldsamma incidenter.

Enligt en enkät som gjordes av Dagens samhälle i våras har över70 procent av Sveriges kommuner och flera av de största privata skolkoncernerna höjt säkerheten vid sina grundskolor och gymnasieskolor under de senaste åren.

Överväger att låsa dörrarna

Förutom att man på Lars Kaggskolan nu är hårdare med att kontrollera vilka som har behörighet att vistas på skolan både genom ID-kort och med hjälp av vakter, överväger man att i framtiden även ha en låst skola.

 – Läget är som det är och det händer saker på stan och runtomkring och vi vill ju ha en trygg miljö, säger Jens Nilsson.

Och oron för våld i skolorna är inte obefogad. Enligt siffror från Arbetsmiljöverket har anmälningarna om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan ökat med 129 procent 2012-2017. Anmälningar som gäller hot i skolan hade ökat med 46 procent under samma period.

Bilden delas inte av alla

Samtidigt finns det kommuner där man inte upplever att otryggheten och hoten ökat. Patrik Grimmesjö är bildningschef på Tingsryds kommun. Där har vakter satts in på gymnasieskolan ett par gånger de senaste åren.

– Det är en het debatt om att det här har blivit vanligt, men min bild är inte att det ökat jättemycket i våra landsortsskolor. Men det finns nog andra områden där det är betydligt tuffare klimat än för fem år sedan, säger han.

Hur ser det ut i din kommun?

Visa

Enligt en enkät som SVT Nyheter Småland skickat ut så är det flera kommuner både i Kalmar och Kronobergs län som under de senaste tre åren vid något tillfälle valt att ta in väktare eller ordningsvakter i en eller flera skolor.

KALMAR LÄN

Västervik – Västerviks gymnasium har de senaste två åren haft ett femtontal incidenter som har att göra med hot och våld och man har tagit in vakter vid flera tillfällen.

Vimmerby – Har vid ett tillfälle behövt ta in väktare på en av skolorna

Oskarshamn – Har någon gång tagit in väktare eller vakter under de senaste tre åren.

Hultsfred – Efter ett stort bråk tog man in väktare på en skola under ett par veckors tid 2016.

Borgholm – Har inte tagit in några väktare eller vakter under de senaste tre åren.

Högsby – Hade under förra läsåret en period på två månader då en ordningsvakt åkte förbi en av skolorna på lunchtid.

Mönsterås – Har inte behövt ta in väktare/vakter men upplever regelbundna problem med våld eller hot om våld mellan elever och ibland mellan lärare och elever.

Nybro – Har någon gång tagit in väktare eller vakter under de senaste tre åren.

Kalmar – Har tagit in väktare/ordningsvakter på Jenny Nyströmsskolan och Lars Kaggskolan.

Emmaboda – Har vid ett tillfälle under de senaste tre åren tagit in vakter under tre dagars tid.

Torsås – Har aldrig behövt ta in väktare på någon enhet.

Tingsryd – Har tagit in väktare vid flera tillfällen.

KRONOBERGS LÄN

Lessebo – Tog in väktare på en enhet under några dagar i december 2017. Orsaken var en extern händelse som skapade otrygghet och oro på skolan.

Ljungby – Har vid något tillfälle behövt ta in väktare under de senaste tre åren.

Markaryd – Har tagit in väktare vid enskilda tillfällen då det funnits en hotbild gentemot enskilda elever.

Växjö – Har behövt ta in väktare och har haft problem med hot och våld på flera olika enheter.

Älmhult – Efter hotfulla och våldsamma händelser har de vid ett par tillfällen valt att sätta in väktare.

Uppvidinge – Har inte behövt ta in väktare men där har förekommit våldsamma incidenter.

Alvesta – Har vid ett enstaka tillfälle tagit in väktare, vid en särskild händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer