Foto: Damian Dovarganes

Hade knöl i bröstet – ombads att avvakta

Uppdaterad
Publicerad

Det var i höstas som en vårdcentral i Kalmar län uppmanade en 33-årig kvinna att avvakta, när hon sökte råd för en knöl i bröstet, som senare visade sig vara elakartad tumör.

Sedan 33-åringen fått rådet att avvakta dröjde det tre månader innan hon på nytt sökte vård, och fick fastställt att knölen i bröstet var en elakartad tumör. Kvinnan behandlades med operation, strålning och cellgifter, men det finns en risk att tumören blev mer svårbehandlad, skriver landstinget i Kalmar i en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Tvingades till omoperation

Eftersom det var oklart om all tumörvävnad tagits bort i den första operationen tvingades kvinnan genomgå ytterligare en operation. Det är inte fastslaget att den kunnat undvikas om behandling satts in tidigare, men det finns en risk för att sjukdomen blev mer svårbehandlad genom fördröjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.