Häktad för stenkastning – nyligen dömd för andra brott

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen häktades den 19-åring som suttit anhållen misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp på Araby i slutet av juni.

Nyligen dömd

Mannen dömdes i slutet av april till villkorlig dom och samhällstjänst för bland annat narkotikabrott och övergrepp i rättssak.

– Ja, och ändå fortsätter han att bete sig illa, säger kommissarie Carl-Gustaf Rask vid polisen. Det tillsammans med att han anstiftat våldsamt upplopp gjorde att tingsrätten tyckte att han skulle häktas.

Kastade sten mot polisen

Det var natten till den 30 juni som en polispatrull som var på plats vid Araby park arena i Växjö, utsattes för stenkastning. När polisbilen körde förbi en grupp människor utanför arenan haglade det stenar på polisbilen.

Med hjälp av bland annat vittnen och en övervakningsfilm kunde 19-åringen gripas. Han har medgett att han har kastat stenar men inte att han hade för avsikt att träffa polisbilen.

– Det är ett allvarligt brott han är häktad för, anstiftan till våldsamt upplopp, säger Carl-Gustaf Rask.

Fler misstänkta

Det finns fler namngivna misstänkta som förhörts men som polisen ännu inte har haft skäl att hålla kvar.

– Men misstankarna kvarstår, säger Carl-Gustaf Rask. Jag tror att vi kommer att kunna binda dem till stenkastningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.