Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är molntäcket som plötsligt uppenbarade sig över Öland. Foto: Niclas Lignell/privat

Hål i himlen på Öland – Ljusfenomen i Ottenby

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Lignell var på Ottenby och jobbade då han plötsligt upptäckte det märkliga fenomenet.

– Det kändes som att någon skulle hämta upp oss ungefär, säger han.

Ett omotiverat hål i molntäcket dök i torsdags eftermiddag upp vid Ottenby fågelstation på södra Öland. Niclas Lignell som var där i tjänsten upptäckte fenomenet och många som var där var förbluffade över det gigantiska hålet i skyn. Som ett hål i himlen, beskriver han det.

– Man brukar ju säga att man blir ”beamad” när man blir upptagen av några rymdvarelser i sådana här hål, förnuftig nog är jag för att inte tro på det men det kändes lite så, säger Niclas Lignell Birdlife.

Aldrig sett något liknade

Niclas Lignell är expert på fåglar, men inte molnfenomen.  SMHI beskriver dock vad som ligger bakom det omotiverade molntäcket på sin hemsida så här: ”Molntäcket består av små vattendroppar. Dessa droppar kan vara kraftigt underkylda. Om så är fallet och om ett flygplan eller någonting annat stör dropparna så fryser de plötsligt och övergår därmed från vatten till is”

– Så om ett flygplan flyger igenom molnet blir det den här effekten, att dom här vattenpartiklarna kyls ner och faller ut ur molnet och då bildas det hålet helt enkelt, säger Niclas Niclas Lignell.

Har du sett något liknade?

– Nej, aldrig tidigare det är nog väldigt ovanligt. Jag är glad att jag fick fram kameran och fick bilder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.