Hål i tänderna som barn ökar risken för hål som vuxen

Uppdaterad
Publicerad

En 20 år lång studie genomförd i Jönköping har nu visat att den som har hål i tänderna som barn också ofta har dåliga tänder som vuxna.

– Har man dåliga tänder och mycket problem med karies när man är liten, då är risken stor att man har dålig tandhälsa även som vuxen, säger övertandläkare Helén Isaksson som arbetar i Jönköping och som står bakom studien.

671 ettåringar undersöktes

I studien har man undersökt tänderna på 671 ettåringar i Jönköping.  Sedan har man gjort uppföljande kontroller fram till barnen blivit unga vuxna. Resultatet visar att de som hade hål i tänderna redan vid 2-3 års ålder, även har det i 20-årsåldern.

– Det är ju inte samma tänder, man tappar ju de första och får nya, säger Helén Isaksson.

Vanor från föräldrarna

Hur man formas av sina föräldrar är grundläggande, tror hon. Det gäller att föräldrarna ger bra kost och ser till att barnen borstar tänderna ordentligt, menar Helén.

– Vanor följer med under uppväxten.

Vill ha mer info

Jerry Lindell är på tandläkarbesök med sonen Oliver i Jönköping. Han hade önskat bättre information om hur man ska behandla barnens tänder:

– Till exempel hur man ska borsta på barnen, det skulle vara bra att få reda på vid första tandläkarbesöket.

Efterlyser samarbete

Göran Kock som är professor inom barntandvård säger att man med hjälp av studiens resultat, nu inser att förebyggande arbete är A och O.

– Tandvården måste samarbeta med BVC och skolhälsovården, om det görs tillräckligt kan vi inte säga idag. Det är ett resultat vi kan se i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.