Lena Hallengren (S) tror att en blocköverskridande politik är den bästa i nuläget. Hon får medhåll från ledamöter inom (C). Foto: TT

Hallengren (S): ”Dags att börja kompromissa”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) blev under tisdagsförmiddagen avsatt från sin statsministerpost efter omröstning i riksdagen. Barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) från Kalmar är inte överraskad över hur det blev. Hon säger att det nu kommer vara nödvändigt att tänja på gränserna.

– Då så många partier redan hade gått ut med att de skulle rösta emot Stefan Löfven var det här ett väntat utfall. Nu gäller det att ta ansvar för den situation som är, säger Lena Hallengren (S).

Resultatet gjorde det klart och tydligt att riksdagen vill se en förändring. Detta kan innebära att de partier som inte är beredda att samarbeta med Sverigedemokraterna ser över andra lösningar.

Lena Hallengren (S) upplever därför att det rådande parlamentariska läget gör att det blir nödvändigt att inte bara tänka på traditionell blockpolitik vid regeringsbildning.

Är ni beredda att samarbeta med till exempel Centerpartiet på riksdagsnivå, när det ofta fungerar på kommunal nivå?

– Vi är övertygade om att man kommer behöva titta över blockgränsen. Det är dags att börja kompromissa för att hitta en så bra lösning som möjligt.

Centerpartiet ser liknande lösning

Även för alliansens partier är läget att kunna samarbeta med Socialdemokratera om det behövs. Läget är trots allt som det har varit tidigare, nämligen inget de prioriterar i första hand.

– Det är ett svårt parlamentariskt läge. Centerpartiet kommer inom ramen för allianssamarbetet föra samtal med Socialdemokraterna. Sedan är det upp till talmannen Andreas Norlén (M) att komma fram till den bästa lösningen. Det måste ta sin tid för honom att kunna resonera och sondera, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

Nyval ligger långt bort

Det finns inte utrymme på varken Centerpartiets och Socialdemokraternas agenda att lägga fokus på ett eventuellt nyval. De ska försöka reda ut det läge som nu uppstått, innan något annat händer.

– Nu är det viktigt att alla partier inser att valrörelsen är över. Vi räds inte nyval, men eftersom inget förslag till regeringsbildning har lagts fram ligger det långt bort i tiden, säger Lena Hallengren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.