Frysta hallon kan komma att testas i Holland för att säkerställa att de gjorde folk sjuka i Ljungby. Foto: SVT/TT

Kan bli nya hallontester i Holland

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens ambassad kräver att hallonen testas igen. Nu kan de skickas till Holland för ytterligare analys.

Infektionsläkare Arne Runehagen säger till SVT Nyheter Småland att de frysta serbiska hallonen som sägs ligga bakom magsjukeutbrottet i Ljungby kan skickas till Holland för närmare analys.

– De här testerna görs för att riktigt fastställa att det är hallonen som ligger bakom utbrottet på äldreboendet. Men vi har redan mycket på fötterna så det kommer inte förändra något. Det här är bara för att få ett bättre juridiskt underlag.

Matförgiftning på äldreboende

Skillnad på juridik och medicin

Runehagen berättar att Folkhälsomyndigheten kontaktat honom och velat skicka hallonen till Holland och att det inte är på ambassadens uppmaning.

– De finns andra typer av tester där som vi inte har möjlighet att göra i Sverige. Men nu handlar det om skillnad på juridik och medicin.

Är det alltså inte säkert att hallonen bar på viruset?

– Jag är helt övertygad om att hallonen gjorde människorna sjuka. Det är sällan vi inom medicin kommer så här långt i bevisning, säger Runehagen.

Hallon stor exportvara i Serbien

Att Livsmedelsverkets prover fastställt att hallonen varit boven i dramat har upprört Serbiens ambassad, som nu kräver att hallonen testas igen.

– Hallon är en stor exportvara där, så det är klart att det inte är roligt för dem att de orsakade utbrottet. Då vill de ha säkra bevis, säger Runehagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet