Väntan på polisstationen i Växjö kan bli uppemot två timmar lång. Foto: Jan-eric Lundberg/SVT

Många långväga gäster söker pass i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på polisens passexpeditioner är just nu högt. Samtidigt är det väldigt få stationer som har drop in.

Karlskrona, Kalmar, Oskarshamn, Västervik och Växjö. Det är de enda polisstationer i Sverige som just nu erbjuder drop in-tider för att skaffa nytt pass. Och när semestertiderna står runt hörnet är trycket extra högt på de fasta tiderna runtom i landet. Något som gör att kunderna på Växjös passexpedition ofta är långväga.

– De har lyckats komma över en resa och måste förnya sina pass. Så får de ingen tid inom två månader i västsverige, då kommer de hit, vi är den närmaste stationen med drop in-tider. Och det är ju beklagligt att vi ska behandla folk på det viset, säger Ola Severinsson hos polisen i Växjö.

Efterlyser fler drop in-tider

Nu hoppas man kunna öppna en fjärde lucka för att kunna hjälpa fler. Som det ser ut i dag är väntetiderna vid drop in uppemot två timmar.

– Men det bästa vore om fler polisstationer – inte minst i västsverige – inför drop in-tider, säger Ola Severinsson.

För den som förbokar en tid på passexpeditionen via polisens hemsida är väntetiden två månader i Växjö. I Kalmar, Ljungby och Älmhult är väntetiderna en månad. I Oskarshamn och Västervik finns det gott om tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.