Alex Mortensen var på väg hem från en träning när han såg en man som betedde sig underligt vid ett broräcke. Foto: Ida Svensson/SVT

Kalmar FF-spelaren agerade när man försökte hoppa från bro

Uppdaterad
Publicerad

När Alex Mortensen upptäckte att en påverkad man var på väg att klättra över kanten på en bro över E22, där bilar susade fram i hög fart, agerade han direkt. Det räddade mannens liv, något som Dagens Kalmar var först med att berätta.

När KFF-spelaren Alex Mortensen, 18 år, cyklade hem efter träningen i lördags kväll såg han i ögonvrån att en man höll sin hand på broräcket, mitt på cykelbron. Han fortsatte att cykla men kände på sig att något var fel.

– När jag vände mig om såg jag att han tog upp sig högra ben över räcket.

”Försökte lugna honom”

Han la ner sin cykel direkt och gick upp på bron och fram till mannen och frågade hur det var.

– Han sa att han ville ta livet av sig och att han ville hoppa.

Det första Alex Mortensen tänkte var att han behövde hålla kvar mannen.

 – Jag låste hans vänsterben med min kroppsvikt och lade min högra arm runt honom för att försöka lugna honom lite och samtidigt hålla i honom.

Flera personer gick förbi

De stod så i flera minuter. Flera personer som gick på bron passerade dem utan att reagera. Men när en kvinna med sina två barn kom gåendes på gångbanan lyckades Alex få hennes uppmärksamhet och visade med handen att hon behövde ringa 112.

Det tog bara några minuter innan blåljusen syntes och både räddningstjänst och polis kom till platsen.

– De tog över situationen och allting löste sig.

Tillfällighet att han var där

Mannen fick följa med dem och Alex försökte smälta det han varit med om. Han ringde en kompis för att få prata av sig och få stöd.

– Känslan efteråt var obehag blandat med en lättnad. Jag hade räddat mannen samtidigt som jag tänkte på hur synd det var om mannen. Att det gått så långt att han ville hoppa, säger han.

Efteråt har Alex tänkt mycket tillfälligheterna som gjorde att han cyklade på bron just då.

– Om jag hade tränat tio minuter till eller om jag hade tackat ja till att få skjuts hem efter träningen hade jag inte kunnat stoppa honom.

Han hoppas att det har gått bra för mannen, att han får den hjälp han behöver.

– Den här händelsen kommer jag nog alltid att bära med mig i bakhuvudet.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Om du mår dåligt och tänker att du inte orkar leva eller har tankar på att ta ditt liv, då ska du inte hålla det för dig själv utan prata med någon. Ring till exempel något av numren nedan. Du kan vara helt anonym. Även du som är anhörig kan ringa.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.