Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I småländska Gemla tillverkar Shahram Soltani persiskt vin, vilket är unikt. Hör honom berätta mer i klippet ovan. Foto: Diba Dehnad/SVT

Här tillverkar han Irans förbjudna vin – i Gemla

Uppdaterad
Publicerad

Persisk vintillverkning är unik i världen och Sveriges första tillverkning finns i Gemla i Växjö kommun. Shahram Soltani har tänkt på att ta tillbaka det persiska vinet ända sedan alkoholförbudet trädde i kraft i Iran 1979.

Granatäpple, backgammon och ett glas rött vin är en kombination som länge varit uppskattad i den persiska kulturen. Det finns bevis på att vin tillverkades i Iran för över 7 000 år sedan kring Zagrosbergen och staden Shiraz, varifrån Växjöbon Shahram Soltani importerar sina druvor.

– Allt stoppades under den islamiska revolutionen, vi har inte haft chansen att dricka vårt vin under de senaste 44 åren, säger Shahram Soltani.

Växjö

Nostalgi och tårar

Bland vinintresserade iranier är det många som blir nostalgiska och rörda när de smakar på hans viner, säger Shahram Soltani. Han förklarar att det är få som tillverkar.

– Detta är självklart efterlängtat. Processen är dock inte helt lätt, med exporten från Iran. Däremot utsätter jag mig inte för några allvarliga risker eftersom det jag producerar i Sverige är helt lagligt, säger Shahram Soltani.

Det som kan hända är att varor i värsta fall inte kommer fram i tid eller uteblir helt. Men hittills har det inte varit några problem.

Följ med in i vinfabriken i Gemla, i klippet ovan.

Det finns bevis på att vin tillverkats i Iran för över 7 000 år sedan kring Zagros-bergen, där Shahram Soltani importerar sina druvor från. Foto: Shahram Soltani

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet