Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att följa med Vasaloppsveteranen Lars Persson ut i spåret och hör honom berätta om den makalösa prestationen. Foto: SVT

Lars har kört 50 Vasalopp – nu har minnen blivit eget museum

Uppdaterad
Publicerad

I ett garage mitt ute i skogen utanför Älmhult har Lars Persson samlat alla sina minnen från sina 50 lopp i Vasaloppsspåret. Här finns både medaljer och alla skidor han använt.

Lars Persson är en riktig eldsjäl när det gäller skidor och skidåkning. Förutom att han åker ett par mil skidor varje dag har han hand om skötseln av det nästan två kilometer långa skidspåret i Lindvallen, som ligger i Killeberg på andra sidan gränsen i Skåne.

– Vi är tre stycken som brukar turas om att skotta ihop snö och köra spårmaskinen, så att det blir fina spår. Det här är nog Skånes finaste skidspår med besökare från både Skåne och Småland, säger Lars Persson.

Har gjort ett eget litet museum

Lars har samlat alla sina medaljer och andra minnen från sin långa karriär i skidspåren i ett litet garage en bit inne i skogen utanför Älmhult.

Han körde sitt första lopp 1970. Sedan har det blivit 50 på raken, förutom 1990 då Vasaloppet blev inställt på grund av snöbrist.

Det har det blivit en stor samling ”prylar”. Här finns alla skidor han använt sig av, medaljer och samtliga nummerlappar prydligt upphängda på en av garagets väggar. Ett av alla minnen är ett litet fotografi som han är särskilt stolt över.

– Här sitter jag vid köksbordet och pratar gamla minnen med Sixten Jernberg, berättar Lars Persson.

Nästan lika snabb som Sixten Jernberg

Trots sin ålder körde han sitt senaste lopp på en bra tid, strax under åtta timmar. När det har gått som snabbast har han blivit klockad på 5,29, men det var några år sedan. Sixten Jernbergs segertid år 1960 var 5.13.

I år vet Lars Persson ännu inte om han ska åka.

– Det är tveksamt nu med allt som har hänt gällande pandemin och allt runt den. Min målsättning var ju att köra 50 lopp och det har jag gjort. Om det blir något mer så får det i så fall bli öppet spår, säger Lars Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer