Daniel Nilsson, speciallärare i matematik på Stagneliusskolan i Kalmar, gillar att testa nya sätt att lära ut matematik på Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Han hjälper till med matteläxan – live framför kameran

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelever i Kalmar kan i dag få hjälp med matteläxan av en lärare kvällstid och utan att behöva lämna hemmet.

Livesändning via internet är en metod som skulle kunna användas i fler skolämnen, anser upphovsmannen och matteläraren Daniel Nilsson.

– Jag vet inte någon annan lärare som kör livesändning, men min förhoppning är att det här kan ge lite ringar på vattnet. Jag tror att det kan vara bra i många ämnen, säger Daniel Nilsson.

Till vardags jobbar han som speciallärare i matematik på Stagneliusskolan i Kalmar, men denna kväll står han framför en liten kamera monterad på ett stativ. Bakom honom syns whiteboard-tavlan där han ritat upp en normalfördelningskurva.

Kalmar

Ställer frågor i chatten

Just i kväll är det fullt fokus inför nationella provet i matte 2. Ett 20-tal elever är med och tittar på livesändningen.

Räknestuga live, som det kallas, är helt frivilligt och sker efter skoltid ett par gånger i månaden. Under en timme på kvällen har eleverna möjlighet att göra matteläxan eller plugga inför prov tillsammans med Daniel.

– Det är väl egentligen det närmsta jag kan komma eleverna när de är hemma.

Eleverna styr innehållet i räknestugan och uppmanas att ställa frågor om matteproblem de fastnat vid i den gemensamma chattfunktionen.

– Om du sitter i en klass med 30 kompisar och läraren står och har genomgång och du inte riktigt förstår, så kanske det inte alltid är så lätt att våga fråga. I en livesändning kan du fråga på vad som helst, du är relativt anonym, säger han.

Kan inte få hjälp hemma av föräldrar

På andra sidan skärmen, hemma vid köksbordet i Lindsdal, sitter 17-åriga Julia Fridolf som läser samhällsprogrammet på Stagneliusskolan. Hon får i kväll hjälp med att förstå konjugatregeln.

– Jag tycker det är jättebra. Delvis för att alla inte kan få den hjälpen hemma av föräldrar och sen tycker jag det är skönt att sitta hemma och plugga och vara fokuserad, säger hon.

Gymnasieeleven Julia Fridolf får hjälp med att förstå konjugatregeln inför nationella provet i matte 2 – i realtid hemma vid köksbordet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet