”Jag såg inte en rattfyllorna som ett brott”, berättar Niclas Kronqvist Foto: SVT

Han var notorisk rattfyllerist – i dag hjälper han andra

Publicerad

Flera av återfallsförbrytarna i trafiken är livsstilskriminella och lever i drogmissbruk. Trots att de återkommande lagförs kommer de tillbaka till vägarna, rattfulla. SVT har träffat Niclas Kronqvist från Kalmar som körde rattfull i 20 år.

– Om jag lägger mig i underkant så har jag säkert somnat påverkad bakom ratten och och glidit av vägen ett 15-tal gånger. En gång på Öland körde jag rätt in i en lastbil, berättar Niclas Kronqvist. 

Han började leva som kriminell redan i 15-årsåldern, första fängelsestraffet fick han när han var 18. Sedan följde ett tyngre drogmissbruk. Att köra drograttfull blev en vardag. Olyckorna har varit många och resulterat i bruten rygg, fraktur i nacken och förlamat vänsterben. Att han inte kört ihjäl sig själv eller någon annan är ett under. 

”Såg inte rattfyllorna som ett brott”

– Jag såg inte ens rattfyllorna som ett brott utan något som bakades in i de andra de andra domarna jag fick. När jag stoppades av polisen, påverkad, togs jag till sjukhus för provtagning. Sedan släpptes jag misstänkt för drograttfylleri och fixa skjuts tillbaka till bilen, berättar Niclas Kronqvist. 

Hur tänker du i dag på att du kunde kört ihjäl någon annan person? 

– Jo jag vet. Jag förstår i dag hur jävla illa det var. Men när jag var inne i missbruket tänker man inte på att det finns andra ute i trafiken. 

I dag är Niclas 50 år och har varit drogfri i elva år. Han är utbildad alkohol- och drogterapeut och hjälper andra personer att ta sig ur sina missbruk.

– Det stora problemet är ju att komma ur sitt missbruk. Jag har suttit mycket i fängelse men det löste bara drogproblemen just då. Kriminalvården borde förändras från att bara hålla folk inlåsta till att ge mer på behandling, säger Niclas Kronqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Återfallsförbrytarna på de småländska vägarna

Mer i ämnet