Foto: Emil Larsson, SVT

Han ska bygga huset som upprör många

Uppdaterad
Publicerad

Är det så att arkitekter har annan smak än allmänheten och bygger fula, fyrkantiga hus? Det menar i alla fall IT-företagaren Björn Sundeby, som nyligen fått klartecken att bygga ett stort hus i gammal sekelskiftesstil mitt i Växjö. Men det har varit en flera år lång kamp mot arkitekter som velat stoppa projektet.

– Att det har blivit så stor uppståndelse för att man vill bygga något som är vackert med beständiga väggar är för mig ofattbart. Att jag dessutom har fått en hel arkitekturkår emot mig är också helt ofattbart, säger Björn Sundeby till SVT.

Efter två år av överklaganden har Sundeby nu fått igenom att låta bygga huset i Växjö, som är inspirerat av en liknande byggnad på Strandvägen i Stockholm. Detta kommer att ske med hjälp av arkitekten Ola Broms Wessel. Ett gediget och mer miljövänligt hus som kan stå i flera hundra år i stället för det normala som är mellan 50 till 100 år.

”Bakåtsträvande arkitektur”

Men husbygget har mötts av hård kritik från många håll. Huset anses ha fel stil, ligga på fel plats och ha fel storlek.

– Sekelskifteshus är bakåtsträvande som jag ser det, säger Ewa Bjerler, arkitekt.

15 arkitekter skrev ett protestbrev till kommunen. Tidigare chefen för länsmuseet och förre stadsarkitekten opponerade sig.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.