Han ska skida 70 mil i 40 minusgrader

Uppdaterad
Publicerad

70 mil på skidor i 40 minusgrader, låter det lockande? Det är vad David Erixon ska genomföra om ett par veckor i Kanadas vildmark

– Det är 70 mil långt och kan bli så kallt som 40 minusgrader, säger David Erixon som bor någon mil väster om Taberg i Jönköpings kommun.

David Erixon kommer tillsammans med skidkompisen Niclas Bentzer att stå på startlinjen den åttonde februari i nordvästra Kanada. Färden går genom urskog, över sjöar och genom fjällområden efter Yukon River. De 70 milen mellan starten i Whitehorse och målet i Dawson City ska genomföras på tretton dygn.

Springer

Deltagarna delas in i olika klasser utifrån hur de tar sig fram. De flesta springer. Enligt David har endast en person hittills lyckats ta sig hela vägen på skidor.

–  Det är svårt med kylan. Springer man eller går, är det lättare att hålla värmen i fötterna, säger David Erixon.

– Vårt fokus är inte att tävla. För oss handlar det främst om naturupplevelsen och om skidglädje, inte om prestation. Men glädjen av att få skida genom ett naturskönt område med enastående miljöer tillsammans med utmaningen att genomföra det som endast en person tidigare lyckats med, gjorde att vi bestämde oss för att delta, säger David Erixon.

Utmaning

Framförallt är det kylan som kommer att utgöra den stora utmaningen, tror David och Niclas. De är vana att vistas ute i kalla miljöer men har aldrig levt utomhus i sådan extrem kyla som nu kan bli verklighet.

David och Niclas har tidigare genomfört flera långturer tillsammans på skidor. 2013 färdades de drygt 250 mil genom hela Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer