Han startade digital-tv-uppror

Publicerad

Nu har villaägare i Gislaved startat ett eget, småländskt ”boxaruppror”. Missnöjet riktar sig mot digital-tv-övergången.

– Vi kräver att vi ska få en gratisbox där man kan fortsätta titta på ettan, tvåan och fyran, säger initiativtagaren Björn Yngve. Om man sedan vill titta på 28 kanaler är det upptill varje familj vad man tycker sig ha råd med, men basutbudet tycker jag att man ska ha rätt till.

Pär Lager, sakkunnig vid Kulturdepartementet, poängterar att digital-boxen är en engångsinvestering.
– Vissa kan tycka att en engångsinvestering på omkring 500 kronor är en tung investering, och det har vi all respekt för. Men samtidigt är vi nöjda med att priserna sjunkit så lågt, säger han.

Hittills har Björn Yngves uppror fått in 700 namnunderskrifter från meningsfränder runt om i landet.
Redan på måndagskvällen kan de första småländska tv-tittarna beröras av digital-tv-övergången, när den analoga sändaren i Kisa i Östergötland släcks. De småländska sändarna släcks i november.

Det ursprungliga boxarupproret var ett folkligt uppror i Kina som tog sin början omkring år 1899. Då riktade sig protesterna mot den begynnande europeiska kolonisationen. Upproret slogs ner av en utländsk åttanationsarmé efter ett år av blodiga strider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer