Oskarshamns handlare rasar mot att kommunen återinför parkeringsavgifter i centrum. Foto: SVT

Handlarna rasar mot p-avgifter i Oskarshamn

Publicerad

I april beslutades att Oskarshamn ska återinföra parkeringsavgifter i centrum från sommaren. Nu rasar föreningen Handel Oskarshamn, med sin drygt 60 medlemmar, mot beslutet.

Beslutet att återinföra parkeringsavgifter i centrum kommer att tas på ett extrainsatt möte i kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och tekniska frågor (KSNAT) i april. Beslutet tas då kommunen inte längre anser sig ha råd att bjuda på gratisparkering.

Under ärendets beredning har kommunens handlare protesterat högljutt, och bland annat lämnat över en namninsamling mot förslaget som skrevs under av drygt 4000 personer.

Usel tajming

Handel Oskarshamn skriver nu ett pressmeddelande att man befarar att parkeringsavgifter kommer att driva kunder från centrum och man menar dessutom att tajmingen är usel.

”Pandemin, inflation, energikostnader och hyreshöjningar har lett fram till ett oerhört känsligt läge för handeln i stort. Att i detta läge återinföra p-avgift i stadskärnan ger ytterligare en tröskel för kunderna att besöka centrumbutikerna”, skriver man.

KSNAT:s ordförande, moderaten Lucas Lodge, sade i veckan till Oskarshamns-nytt att han inte tror att avgifterna kommer ta död på centrumhandeln.

– Det här är något som vi inte gör lättvindigt. Men nu vill vi göra det tillsammans med handeln och fastighetsägarna, så att det blir så bra som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.