Foto: TT Bild

Fraktur på handled upptäcktes efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

En patient som skadat sin handled ska vid upprepade tillfällen sökt vård på två olika vårdcentraler. Trots det upptäcktes inte frakturen.

Mannen ska ha ramlat och skadat sin vänstra hand mot ett betonggolv. Vid det första besöket på en vårdcentral i Vimmerby i september 2014 ska handleden ha röntgats men utan bildtagning på båtbenet.

Brustit i rutiner

Mannen ska en månad senare ha uppsökt en vårdcentral i Vrigstad eftersom smärtor och besvär kvarstod. Men enligt Inspektionen för vård och omsorg ska personalen även där brustit i rutinerna att genomföra en grundlig undersökning.

Mannen ska enbart ha erbjudits ett träningsprogram, en stödskena samt smärtstillande medicin.

Äldre fraktur upptäcktes

Men tillståndet i handleden förbättrades inte. Smärtorna fortsatte och han kände att ingen tog honom på allvar. Till slut krävde han sommaren 2015 en remiss till ortopeden där en ny utredning genomfördes.

De nya röntgenbilderna visade då en äldre fraktur på båtbenet som hade läkt felaktigt och var i behov av operation. Skadan ska enligt anmälan ha medfört stora begränsningar i patientens vardagsliv.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik till de båda vårdcentralerna som nu kommer se över sina rutiner.

Båtbensbrott

Båtbenet är ett av de små benen i handleden. Ett vanligt sätt att bryta båtbenet är att ramla och ta emot sig med handen. Skadan är vanlig i samband med att man åker skateboard eller skidor.

Det är viktigt att gå till läkaren och få behandling för ett brutet båtben, eftersom du annars riskerar att bli stel och öm. Det kan leda till att du får sämre kraft och funktion i handen. Läkningen kan ta lång tid, men det blir oftast helt bra till slut.

Ibland krävs en operation. Då kan det ta upp till ett halvår innan man är helt bra igen.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.