– Att det har berörts så otroligt många är något som är så otroligt starkt. Att det är så många som har berättat så många fantastiska saker om honom, säger Per Sandberg om brodern. Foto: privat

Funktionsnedsatte Ulf knivskars till döds i Oskarshamn: ”Jävla veklingar”

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid 21-tiden på fredagskvällen som 52-åriga Ulf Sandberg knivskars till döds i centrala Oskarshamn. Hans bror Per Sandberg var med honom när han fördes med ambulans till sjukhus. Hans liv gick inte att rädda.

– Att han skulle göra någon illa finns inte. De hade lika gärna kunnat ge sig på ett barn, säger brodern Per Sandberg.

Det var sen kväll när Per Sandberg fick ett telefonsamtal från en bekant som tillsammans med sin bror hade bevittnat misshandeln.

– Han kommer hem till mig, helt skärrad och säger att Ulf har blivit misshandlad på stan. Han försökte stoppa misshandeln, men då gav sig gärningspersonerna på honom istället.

”Ligger på marken utan tröja”

Per Sandberg begav sig till platsen där misshandeln ägde rum.

– När vi kommer ner står det redan två ambulanser där och ambulanspersonalen ger honom hjärtmassage. Jag förstod ju redan då att det här ser inte bra ut.

Känd av alla

Under natten kom beskedet att hans brors liv inte gick att rädda. På sociala medier visar Oskarshamnsborna sitt fulla stöd. Båda bröderna Sandberg är kända i Oskarshamn, då de ägnat en stor del av sitt liv åt ishockeyn och IK Oskarshamn.

– Det är sådan otrolig uppslutning kring det här. Bara titta på alla som har lagt blommor och tänt ljus nere på stan. Jag vet inte hur många telefonsamtal jag har fått. Men det är också väldigt tröstande – att människor hör av sig.

Hjärnoperation på 80-talet

Efter en hjärntumör genomgick Ulf en hjärnoperation som gjorde att Ulf Sandberg fick men för livet. Han blev ansiktsförlamad och fick problem med balansen. Men trots sina svårigheter stoppade inget honom från att leva ett socialt liv.

– Min bror har fått kämpa sig igenom det här livet. Han har ändå försökt leva hela tiden. Han har försökt att inte låsa in sig eller krypa undan någonstans.

– Vilka jävla veklingar som ger sig på en människa som är helt försvarslös egentligen. Oavsett om det har någon bakgrund så är det helt åt helvete, säger Per Sandberg.

Två misstänkta män häktades på måndagen på sannolika skäl misstänkta för mord.

KLIPP: Oskarshamn i sorg efter misstänkta mordet: ”Alla visste vem han var”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskarshamns centrum präglas av stor sorg efter det misstänkta mordet på en man hemmahörande i kommunen. Elisabeth Karlsson besökte platsen för att tända ett ljus. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer