Klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö är vinnare i Vasaloppets skolutmaning 2018. Foto: Vasaloppet

Hela klassen åker Ungdomsvasan

Uppdaterad
Publicerad

De 36 eleverna i klass 6 på Centrumskolan i Växjö vann startplatser och resa till Ungdomsvasan. Nu väntar en häftig utmaning för den mångkulturella klassen där ingen tidigare stått på ett par skidor.

Eleverna kommer från Somalia, Kurdistan, Rumänien, Bosnien, Jemen, Ryssland, Ungern, Iran och Palestina. Alla har invandrarbakgrund och många av dem har kommit till Sverige på farofyllda vägar. Ingen av dem har tidigare åkt skidor.

Deras lärare såg det här som en utmaning och anmälde klassen till Vasaloppets skoltävling. Och deras motivering ledde till ett förstapris. Alla eleverna får utrustning, coachning, resa, övernattning och startplatser i Ungdomsvasan den 25 februari 2018.

Världens kulturer

I sin ansökan skriver klassen: ”Tillsammans är vi en del av världens kulturer. Nu vill vi att Sveriges kultur och historia blir en del av oss och vår framtid.”

Ungdomsvasan för 11-14-åringar är 9 kilometer lång. Nu gäller det därför att slipa på formen och tekniken.

Mattias Svahn från Mora, expertkommentator i SVT, men också officiell Vasaloppscoach kommer vid minst två tillfällen att träffa klassen och lära dem att åka längdskidor.

– Lite beroende på snötillgången kan det bli frågan om rullskidor och skidgång i början men det är en utmärkt träning inför skidåkning på snö. Jag ser verkligen fram emot att få träffa och börja träna med klassen. Det ska bli en upplevelse, säger Mattias Svahn i ett pressmeddelande från Vasaloppet.

Galet och kul

På Centrumskolan ser både lärare och elever fram mot satsningen och de har redan fått rullskidorna, som blir en viktig del träningen.

– Eleverna är jättetaggade. De blev överlyckliga över beskedet i dag, säger deras klasslärare Sara Lennqvist till SVT Nyheter Småland.

– Vi kommer köra längdskidor på idrottslektionerna. Det blir nog en fjällresa till Falun också innan Ungdomsvasan för att få åka skidor på riktigt, säger Sara Lennqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.