Foto: Helmuth Petersson

Här är årets löktavla på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Årets löktavla på södra Öland gestaltar generationsväxlingen på gården Norrgården i Ventlinge. Men det var i sista stund konstnären Theo Jansson fick den klar.

I lördags invigdes Theo Jansons sjätte löktavla. Men det senaste tidens blöta väder höll på att ställa till det.

– I år var det lite knepigare. Det var problem att det var så blött för det är viktigt att lökarna är riktigt torra innan de kan sättas upp, säger han till SVT Nyheter Småland. 

Motiv generationsväxling

Inspirationen till motivet fick han från Norrgården i Ventlinge där tavlan är uppställd. 

– Jag vill visa den generationsväxling som Norrgården just nu går igenom. I tavlan är en liten modern röd traktor men tittar man lite närmare så finns också en gammal traktor som är på väg in i solnedgången, berättar han.

Den stora löktavlan har en vikt på runt 900 kilo och den håller uppe 6000 lökar, som har tagit sju dagar att spika upp. Nu är alltså den sjätte tavlan invigd och tankearbetet att komma på nästa motiv kan starta.

– I år tog det tid och det var näst sista veckan idén till generationsväxling dök upp. Jag hoppas det går snabbare att få fram nästa idé, avslutar Theo Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.