Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns billigare bord” tycker Rose-Marie Josefsson. Hör om bordet i Emmaboda som väcker känslor i klippet. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Här är bordet som orsakar heta diskussioner i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

Inredningen i en ny konferenslokal i kommunhuset i Emmaboda har väckt heta känslor – inte minst sedan notan för ett konferensbord avslöjades på en facebooksida.

Det var i slutet av 2020 som teknik- och fritidsnämnden beslutade att äska knappt 1.4 miljoner kronor till en ny konferenslokal. Den uppskattade kostnaden för möbler låg då på 250 000 kronor, medan själva ombyggnaden skulle beräknades kosta 700 000.

Men hur pengarna skulle användas lämnades ospecificerat till tjänstemännen i kommunen.

Tre år senare, när lokalen nästan är färdig, framgår att bara konferensbordet kommer kosta kommunen över 600 000 kronor plus moms. Något som uppmärksammades när fakturan lades ut på en lokal facebooksida.

– Det är först då vi ser prisökningen. Det här ser ut som ett skrytbygge, säger Jarkko Pekkala (S), som själv sitter i kommunstyrelsen.

Specialbeställd hyllning

Konferensbordet är specialbeställt från den lokale möbelsnickaren Richard Kautto, och ska fyllas med verk från två av de största lokala glaskonstnärerna, Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien.

Under måndagen skickade socialdemokraterna ut ett pressmeddelande, där anklagar de den styrande minoriteten för att ducka sitt ansvar när kostnader skenar.

Men kommunalrådet Johan Jonsson (C) slår i från sig. Beslutet om ombyggnaden var oppositionen lika delaktig i.

– Att säga att det är någon annans fel är verkligen att smita undan sitt eget ansvar. Det är dagis och sandlådenivå, säger han till SVT.

Inom rambudget

Än så länge har den totala kostnaden för projektet inte överstigit den utsatta 1.4 miljonen – även om möbelkostnaden blivit mångdubbelt mer än vad politikerna trodde från början.

Orsaken är att konferenslokalen kunde flytta in i en annan lokal – vilket innebär att kommunen slipper betala för ombyggnationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.