Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje spel är unikt och anpassat geografiskt till den myndighet som ska spela. Kartan under pjäserna är en kaffesäkrad vaxduk. Foto: William Frykfeldt/SVT

Här är det detaljerade brädspelet som ska förbereda myndigheter för kris eller krig

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsföretaget Combitech från Växjö har utvecklat ett totalförsvarsspel. Tanken är att kartspelet ska spelas av myndigheter och privata företag med samhällsansvar, för att öva scenarier inför kris eller krig.

Utrymningar tillhör de vanligaste scenarierna, men möjliga scenarier kan byggas upp till en fullskalig invasion.

Kartspelet säljs inte kommersiellt, utan kommer med vissa konsulttjänster och sätts upp av representanter från företaget. Oftast spelar man två heldagar.

3D-printade Jas-plan och stridsvagnar

Exempel på myndigheter som kan öva med spelet är Trafikverket, kommuner, regioner eller försvarsmakten. Men även privata aktörer med samhällsansvar så som kärnkraftverket OKG, utanför Oskarshamn.

– Det bygger på att många olika aktörer tillsammans måste samverka, säger Towe Lindqwister, senior rådgivare inom krisberedskap och civilit försvar på Combitech i Växjö, som utvecklat spelet.

Bland pjäserna finns allt från Jas Gripenplan till utedass och ryska stridsvagnar. Varje pjäs är 3D-printad och handmålad. En tidskrävande process.

Ökad efterfrågan

I takt med att flera organisationer på senare år prioriterat beredskapsfrågan har företaget bakom spelet sett en ökad efterfrågan på spelet.

Åren innan kriget i Ukraina hade man drygt två till tre spel varje år.

– Nu är vi kanske upp mot någonstans mellan 15-20 spel per år, säger Fredrik Revelj, senior rådgivare inom totalförsvar och krisberedskap på Combitech.

Hör mer om totalförsvarsspelet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.