Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Fermheden, affärsutvecklare på Xylem, berättar i videon varför han är nöjd med lösningen. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Här är företaget i Emmaboda där allt vatten från tillverkningen återvinns

Publicerad

Det var under den varma och torra sommaren 2018 som kommunen var nära att stänga av vattnet till  Xylem i Emmaboda. Det hade tvingat företaget att dra ned på produktionen. Nu har man installerat en egen vattenrening och allt vatten återvinns i processen.

Företaget sparar stora summor varje år på att låta allt vatten i tillverkningen renas och återanvändas vilket sparar både pengar och energi. Anders Fermheden är affärsutvecklare på Xylem och ansvarig för processen vid företaget.

– Vi ville vara uthålliga i vår produktion och det var därför som vi installerade ett eget vattenreningsverk som tar hand om alla föroreningar från de olika processerna i tillverkningen, säger han.

Var nära att få vattnet avstängt

Det var under den torra sommaren år 2018 som Emmaboda kommun var nära att stänga av leveranserna av vatten till företaget Xylem, en tillverkningsindustri. Det blev startskottet till att bygga ett eget reningsverk där allt vatten renas.

– Det nya är att vi renar vattnet som vi har använt i våra processer från olika föroreningar som exempelvis humus. Vattnet blir så rent att det skulle kunna gå att dricka, men om det ska användas till rent dricksvatten så är det mer som ska till för att det ska bli godkänt, säger Anders Fermheden.

Det är inte bara det så kallade processvattnet från tillverkningen som återvinns utan även uppsamlat dagvatten som samlas i stora dammar på fabriksområdet. Det blir i slutändan ungefär 20 miljoner liter vatten som återvinns varje år, ett resultat som Anders Fermheden är nöjd med.

– Jag är jätteglad att få vara med på resan, för det här visar ju att det här är en hållbar lösning. Även ekonomiskt har det varit en bra affär för när kostnaderna för vatten går upp så påverkas vi inte alls, säger Anders Fermheden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.