Det här är ”Byakistan” i Gärdshult. Här gömmer sig dokument som berättar Gärdshults historia mer än 300-år tillbaka i tiden. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Se kistan med värdefulla dokument från 1600-talet

Publicerad

När tv-serien Det sitter i väggarna spelades in i Gärdshult, som ligger några mil norr om Växjö, uppmärksammades den så kallade byakistan, där hela byns historia från mer än 300 år tillbaka i tiden finns dokumenterad. Nu har innehållet flyttats till Vadstena och landsarkivet.

I en liten brun kista med slitna gångjärn och trasigt lås, ligger hela Gärdshults historia samlad från mer än 300 år tillbaka i tiden. Det är värdefulla dokument som Per-Anders Gustavsson, en av de boende i byn, har haft i sin ägo sedan år 2003. Dokumenten ska nu flyttas till en säkrare plats på landsarkivet i Vadstena.

– Jag tycker att det känns bra. Det är ett beslut vi har tagit gemensamt här i byn, kistan är ju byns gemensamma angelägenhet. Beslutet om att landsarkivet skulle få ta över dokumenten tog vi i somras, säger Per-Anders Gustavsson.

Unik samling

Dokumenten har varsamt flyttats från kistan till en plastlåda för vidare transport till Vadstena. Thomas Stellrot, arkivarie på landsarkivet, är den som har fått uppdraget att ta hand om dokumenten.

– Det är väldigt unikt att en sådan här samling finns bevarad i en sådan här kista i en by på det här viset. Det är väldigt värdefulla handlingar från bland annat 1600-talet som skildrar byns historia. Och det är väldigt viktigt att förvara de här för framtida forskning, säger Thomas Stellrot.

På landsarkivet i Vadstena som är en del av riksarkivet, är det vanligt att människor söker sin historia genom att leta i arkiven. Och här kan dokumenten från Gärdshult bli till ett värdefullt tillskott för allmänheten. Per-Anders Gustavsson känner sig nöjd över att dokumenten kommer att förvaras tryggt i Vadstena.

– Kistan försvinner ju inte. Innehållet försvinner, men vi har fått ett löfte från landsarkivet om att vi ska få kopior på dokumenten. Och de har jag tänkt lägga tillbaka i kistan, säger Per-Anders Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.