Foto: Richard Söderberg

Här är tänderna som tuggar ner vattentornet i Växjö

Publicerad

Likt käftarna på en förhistorisk Tyrannosaurus rex tog den specialbyggda grävmaskinen ett rejält bett av det drygt 60 år gamla vattentornet på Solberget i centrala Växjö.

– Det är ju lite sorgligt att man river det här. Jag har varit och fikat i caféet många gånger genom åren då det var öppet. Men tornet har ju stått oanvänt i 25 år, nu ges det plats för nya bostäder så det är väl bra att utvecklingen går framåt, säger Stefan Bellarp som av ren nyfikenhet tagit sig till platsen.

Det mesta återvinns

Det gnisslar, rasslar och dammar när den specialbyggda grävmaskinen sträcker sin 28 meter långa arm upp mot tornets topp för att bita sig fast. Både plåtbitar och stora betongblock faller ner mot marken med en duns. En massa material som på något sätt kommer att återanvändas.

– Alla brädor som finns i byggnaden kommer att malas ner till flis för att sedan användas som bränsle. All betong kommer att återvinnas som fyllnadsmaterial till något byggprojekt i framtiden, säger Jonny Nilsson som är platschef på Älmby entreprenad.

Utmaningar väntar

Enligt beräkningarna kommer det att ta drygt en månad innan hela vattentornet är nedmonterat. Den största utmaningen blir enligt Jonny Nilsson att komma åt hisschaktet som finns inuti tornet och sträcker sig högst upp.

– Det svåraste momentet är just höjden på vattentornet som sträcker sig 31 meter ovanför markytan. Det är dålig sikt och det ramlar ner en hel del bråte. Träden runtom ska bevaras så det gäller att de inte tar någon skada av rivningsarbetet, säger Jonny Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.