Här är några av de ungdomar som ska spela in poddradio. Från vänster i bild Johanna Johansson, Meja Johansson, Felicia Bernlind, Tilda Holm och projektledare från Lokal 16 är Jonas Jansson. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Teatergrupp i Ljungby gör poddteater – fick 5,5 miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev det klart att Teater 16 i Ljungby får 5,5 miljoner kronor i bidrag från Allmänna arvsfonden för att utveckla poddteater. Och det är unga röster mellan 16 och 25 år som ska arbeta med att göra radioteater i poddformat.

Teater 16 i Ljungby är en förening där unga mellan 16 och 25 kan vara medlemmar. Nu har de fått i uppdrag att fånga ungas berättelser och sprida det vidare genom teater i poddformat. Projektet har gjorts möjligt genom ett bidrag på 5,5 miljoner från Allmänna arvsfonden. Projektledare för satsningen är Jonas Jansson.

– Det vi gör är att vi försöker blåsa liv i en gammal tradition (radioteater) och sätta det i händerna på unga vuxna. Och då är det att göra podd av scenkonst. Det kan vara allt det vi ser på teaterscenen som ska bli en inspelad version som hörspel, säger Jonas Jansson.

Målet är att nå ut till fler

De ska också utveckla en metod som sen ska spridas till skolor och andra föreningar, är tanken. Även Riksteatern är med i projektet och kommer stötta med kompetens. Gruppen som SVT träffar i Ljungby har tidigare bara spelat vanlig teater. Och genom det nya projektet, där de använder ett annat format, hoppas de nu kunna nå ut till fler än den lokala Ljungbypubliken. Alla med en dator eller mobiltelefon kan lyssna. Meja Johansson är en av dem som ingår i gruppen och nu deltar i projektet.

–  Man kan vara med utan att behöva ha scenskräck så det är en jättebra möjlighet för dem som vill vara med men inte vågar. Det här är verkligen jättekul, säger Meja Johansson. 

I klippet kan du se och höra mer om vad poddteater är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.