Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Nu ska ölänningarna skyddas från åsknedslag som orsakar strömavbrott, säger regionchefen Peter Hjalmar, på Eon. Foto: Diba Dehnad/SVT

Unika satsningen ska stoppa alla Ölands strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal ventiler ska leda om åskan på åskdrabbade Öland, i ett pilotprojekt. Förhoppningen är att den nya tekniken ska reducera antalet strömavbrott på grund av åska på Öland till noll.

Efter förra årets stora problem med strömavbrott på Öland har Eon valt att rikta blickarna lite extra mot Öland. Nu ska ölänningarna skyddas från åsknedslag som orsakar strömavbrott.

– Ölands geografiska lokalisering gör att det drar till sig mycket åska, vilket beror på positionen i Östersjön, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.

Tekniken i sig är inte ny, men mängden ”åskventiler” på samma plats gör satsningen på Öland helt unik i landet, och tanken är att liknande ventiler ska installeras på fler ställer runt om i landet.

I klippet ovan visar Peter Hjalmar hur ventilerna ser ut och fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.