Gamla gravstenar suddas och används på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Växjö satsar på återvinning – av gravstenar. På Hovshaga kyrkogård har ett helt kvarter av avidentifierade stenar uppförts, och är nu till salu.

– Vi ska försöka ha ett miljötänk i förvaltningen och vi har hamnat i det läget att vi har väldigt många återlämnade gravstenar som vi skulle behöva göra något med, berättar Linda Lundin, landskapsingenjör på kyrkogårdsförvaltningen i Växjö pastorat.

Unikt i Sverige

Det nya kvarteret som man låtit uppföra på Hovshaga kyrkogård är ovanligt i Sverige. De begagnade gravstenarna, som är runt 70 till antalet, står redan uppställda på plats och har alla avidentifierats. I flera fall har man låtit återskapa den gamla dekoren på stenarna, och även miljön är speciell: I stället för traditionella rabatter vid varje gravsten omges platsen av naturblommor och perenner som ska efterlikna vild natur.

Den som är spekulant kan i samband med att man köper en gravrätt på platsen även välja att köpa en av de återanvända gravstenarna.

– Det finns absolut ett intresse, men nuläget har vi bara upplåtit en plats. Vi tog den i bruk i början på september, så det är fortfarande ganska nytt, säger Linda Lundin.

Har tidigare grävts ner eller förstörts

Gravstenarna som återanvänds har stått på olika kyrkogårdar i Växjö pastorat, och har hamnat i kyrkogårdsförvaltningens ägo i samband med att anhöriga till den som ligger begravd återlämnat rätten till gravplatsen.

Tidigare har man grävt ner de gamla gravstenarna, använt dem som material i kyrkogårdsmuren eller ibland till och med förstört dem.

Att de nu används som gravstenar en gång till tycker Linda Lundin är ett bättre sätt att förvalta jordens resurser.

– Det handlar om att vi vill kunna använda det material som redan finns på kyrkogårdarna. Som vid all annan nyproduktion så är det ju en negativ miljöpåverkan att tillverka nya gravstenar, säger hon.

KONTAKTA OSS: Vad tänker du om det här? Skulle du kunna tänka dig att ha en återanvänd gravsten till dig eller någon anhörig? Hör av dig till oss på smaland@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet