Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordprover tas i hembygdsparken i Hovmantorp, Lessebo kommun, för att kartlägga hur omfattande markens föroreningar är. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Här borras det efter miljögifter i Hovmantorps hembygdspark

Publicerad

Mycket höga halter av bly, zink och koppar har hittats i marken under den idylliska hembygdsparken i Hovmantorp i Lessebo kommun. Den här veckan ska föroreningarna kartläggas – med hjälp av 118 meterdjupa borrhål.

Sedan tidigare har det konstaterats att det finns mycket höga halter av bly, zink och koppar i marken. Även i den intilliggande dammen och i grundvattnet på platsen har förhöjda halter av koppar och zink hittats. Efterlämningar av den metallindustri som låg på platsen mellan 1876 och 1948.

– Vi ser att det sker ett utläckage till dammen och grundvattnet. Vi har föroreningar i mark, sediment, yt- och grundvatten.

Zink och koppar rinner ut i Rottnen

Föroreningarna bedöms däremot inte innebära någon risk för personer som bor eller vistas i området då gifterna som finns i marken ligger en halvmeter ner under markytan och för att de gifter som rinner ut i grundvattnet är så pass utblandade, enligt Britta Palm.

– Vi gör bedömningen idag att det inte finns någon risk för människor som är här, men vi vill sätta stopp för utläckaget som till slut hamnar i Rottnen.

Nu tas jordprover för att kartlägga omfattningen på föroreningarna och vilka delar av hembygdsparken som är värst drabbade. I det första skedet ska 118 jordprover tas och senare under hösten ska även dammens sediment och vatten provtas.

Under 2024 kommer provsvaren sammanställas i en rapport tillsammans med förslag på åtgärder. Provtagningarna finansieras med hjälp av medel från Naturvårdsverket. Totalt 1,2 miljoner kronor har Länsstyrelsen i Kronoberg beviljats för att undersöka föroreningarnas utbredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.