Pjotr Hudzik ska cykla över Australien från klassrummet. Foto: SVT

Eleverna ska cykla genom Australien – i sin skolbänk

Uppdaterad
Publicerad

Fjärdeklassarna på Hjortsbergsskolan i Ljungby har fått en skolbänk med inbyggd motionscykel till klassrummet. Cyklingen ska hjälpa eleverna att fokusera på lektionstid.

– Det känns väldigt bra att man tränar sin kropp mer än vanligt säger Piotr Hudzik som går i klass 4E.

Cykelbänken kommer stå längst fram i klassrummet och eleverna uppmuntras att turas om med cyklandet. Den är tystgående och stör inte undervisningen. Fysisk aktivitet hjälper eleverna att hålla fokus under lektionerna.

Ljungby

– Vi ska få igång barnens vardagsmotion. Det stillasittande barnet ska bli aktivt, säger läraren Anna Berg Wiesel till SVT.

Projektet är en del av undervisningskonceptet Maker Tour – Mot Nya Höjder, vars syfte är att få elever intresserade av naturvetenskapliga ämnen. Region Kronoberg, Tekniska muséet och Linnéuniversitetet står bakom satsningen. 

Klasserna ska trampa 300 mil

Alla klasser som fått en cykel tävlar nu mot varandra i att cykla så långt som möjligt. Målet är att barnen tillsammans ska cykla 300 mil under två veckor.

– Eleverna ska cykla över Australien från klassrummet, säger projektledaren Malin Wass till SVT.

Totalt har sex klasser i Kronoberg vunnit varsin cykel genom ett lotteri. Kostnaden per cykel är 7000 kronor som lokala företag sponsrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet