Mikael Keinvall arbetsdag börjar klockan fyra på morgonen även på lördagar. Då är han själv i det lilla bageriet som är hjärtat på konditori Holmgrens. Innan kunderna kommer vid halv tio ska massor av bullar bakas, tårtor spritsas och bakelser dekoreras. Men trots den tidiga timmen är Mikael Keinvall entusiastisk inför helgens firande och han trivs med sitt jobb.
– Det händer inte att jag någonsin mår dåligt på en söndag för att jag måste jobba på måndagen. För även om det är ett tufft jobb så tycker jag fortfarande att det är kul.
Här står traditionen i centrum
Själv har han arbetat på konditoriet sedan 90-talet och 2014 tog han och hans fru över som ägare. De blev då de nionde ägarna till Kalmars äldsta konditori. Något som kan vara såväl en tillgång som ett hinder.
– Man får göra precis vad kunderna vill ha och kanske inte det man själv vill göra. Jag är ju mycket för fruktsmak som jordgubb och passion. Men många andra föredrar choklad. Dessutom är våra kunder väldigt traditionella i vad de vill ha, säger Mikael Keinvall.
I Kalmar finns idag många caféer och konditorier och konkurrensen om kunderna blir allt tuffare. Men med sin 150-år gamla historia har Holmgrens något som många andra saknar.
– Det är många som har kommit med nya grejer men vi har försökt behålla det traditionella och det gillar ju folk, även inredning och så har vi behållit så att det ska vara lite som förr i tiden.