Sjukvårdspersonal ska ta prov på ett barn som sitter i en behandlingsstol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På hälsocentralen i Lindsdal utanför Kalmar finns numera särskilda tider att boka för barn som tycker det är läskigt att ta blodprov och sprutor. Julia Lind Josefsson får hjälp av Linn Nordgren. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Här får stickrädda barn hjälp på hälsocentral i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en särskild barnprovtagning på hälsocentralen i Lindsdal utanför Kalmar. Här ska barn som är rädda för att ta blodprov och sprutor få extra tid och stöd. Syftet är att motverka stickrädsla i vuxen ålder.

– Vi mötte väldigt många vuxna som var otroligt rädda för att ta blodprov. En del kunde till och med svimma. När vi hörde oss för om varför så sa nästan alla att rädslan grundade sig i en dålig upplevelse av blodprov som barn, säger Linn Nordgren undersköterska på Lindsdals hälsocentral.

Utrymme för stress

Linn Nordgren och en kollega har nu fått utrymme i sina scheman för att på onsdagseftermiddagar ta emot barn, 0-10 år, som behöver ta blodprov på hälsocentralen. Då avsätts en halvtimme för varje barn för att undvika att provet behöver stressas fram.

– Jag går ut och möter dem i väntrummet och försöker hitta något att prata om som de intresserar sig för. Väl inne på vårt barnprovtagningsrum brukar vi kunna avleda genom exempelvis såpbubblor eller att de får titta på vår väggmålning.

Låta besöket ta tid

I första hand gäller tiderna för barn som tillhör vårdcentralen men om tider finns obokade kan även andra patienter tas emot och få stöd.

Enligt Linn Nordgren har upplägget fått positiv respons från både föräldrar och barn och själv uppskattar hon arbetssättet där besöket får ta tid. Barnet bestämmer när det är okej att ta provet.

– Jag tycker det är fantastiskt att jobba såhär. Jag får möta barnen på deras sätt och ofta kan även föräldrar som varit oroliga inför att barnen ska ta prover bli lugnade efter att de varit här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.