• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västerviks gymnasium. Foto: SVT/Clary Kroon

Här fick 100 elever sitt studiebidrag indraget

Uppdaterad
Publicerad

På Västerviks gymnasium fick 100 elever, eller en av tio sitt studiebidrag från CSN indraget under förra läsåret på grund av ogiltig frånvaro.

Antalet elever med indraget studiebidrag på Västerviks gymnasium har gått från 8,5 procent läsåret 2016/2017 till 9,9 procent läsåret 2018/2019. Samma utveckling har skett i hela landet och förra läsåret var det rekordmånga elever som blev av mitt sitt studiemedel på grund av skolk. 

– Vi följer CSN:s riktlinjer och då blir det konsekvenser om man inte är här, säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef på Västerviks kommun.

Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildningschefen på Västerviks kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Enligt Jörgen Jonsson finns det många olika skäl till varför elever är borta från skolan. 

–Det kan handla om den sociala situation man har på hemmaplan, till prestationskrav som gör att man vill vara hemma och förbereda sig till ett prov. Vi ser också en ny trend att många av våra elever jobbar på eftermiddagarna och då tar chansen att vara borta från skolan. 

Större skyldigheter att utreda frånvaro 

I juli 2018 skärptes också lagkravet för utredning av elevers frånvaro. Nu är rektorer på skolor skyldiga att skyndsamt utreda om en elev är frånvarande under en längre period eller vid upprepade tillfällen. Det kan också ha gjort att gymnasieskolorna blivit bättre på att identifiera och rapportera in skolk. 

– Nu ska vi göra en ordentlig kartläggning av eleven där man tittar på varför frånvaron ser ut som den gör. Vilka tankar har eleven om frånvaron och vad kan man komma överens om för åtgärder, säger Jörgen Jonsson. 

I klippet får du veta hur många timmars frånvaro som krävs för att studiemedlet ska dras in och vad elever tänker om det. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet