Dennis Karlsson i Bergkvara i Torsås kommun har byggt en så kallad paramotor. En motor med propeller som bärs med en sele på ryggen och används vid skärmflygning. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT.

Här flyger Bergkvaras egen Karlsson på taket

Uppdaterad
Publicerad

Dennis Karlsson bor mesta dels av året i Thailand där han sysslar med dykning. Men när han är hemma på besök i Bergkvara kan ni se honom susa över hustaken med en propeller på ryggen.

 – Karlsson på taket får man höra ibland. Och visst är det likt med samma efternamn och en propeller på ryggen, skattar Dennis Karlsson. 

Dennis Karlsson har byggt en så kallad paramotor. En motor med propeller som bärs med en sele på ryggen och används vid skärmflygning. För att få flyga i Sverige måste piloten ha utbildning och en licens. 

Fick idén från klipp på nätet

Idén till att lära sig att flyga paramotor fick Dennis efter att han sett olika filmklipp på nätet. Utbildningen utförde han i Skåne. 

 – Först fick man lära sig att glida lite grann nedför backar. Sen fick man bygga på med motorbehörighet, säger Dennis Karlsson. 

I klippet ovan tar Dennis dig med på en flygtur över Bergkvara. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.