Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michael Öberg (MP) är ledamot i Älmhults kommunfullmäktige. Foto: SVT

Här har L och MP haft avgörande roller – nu saknar de kandidater

Uppdaterad
Publicerad

Trots få mandat har både Miljöpartiet och Liberalerna haft avgörande roller i kommunpolitiken i Älmhult. Men inför valet 2022 saknar partierna kandidater till sina listor.

Efter valet 2014 var det Miljöpartiet som avgjorde att makten i kommunen gick till ett socialdemokratiskt minoritetsstyre. Valet efter tippade Liberalerna över makten till en borgerlig majoritet – som de senare splittrade.

Två partier som med få mandat ändå lyckats prägla politiken i Älmhults kommun. Men när ett nytt val närmar sig har inget av partierna tillräckligt med kandidater.

Valet 2022 Småland

– Vi är en handfull, men det är individer som jag som varit med i politiken en längre tid, säger Miljöpartiets ordförande i kommunen Michael Öberg.

Statsvetaren om möjliga lösningen: ”Risktagande”

Partier som bedömer att de inte har tillräckligt med kandidater kan ställa upp med en så kallad öppen lista, vilket gör att vem som helst som är valbar kan skriva upp sig fram till valhelgen.

Partierna har då längre tid på sig att hitta kandidater, men risken är att personer som egentligen inte representerar partiets politik kan bli invalda på deras mandat. Något som statsvetaren Erik Wångmar vid Linnéuniversitet varnar för.

– Det kan vara personer som är dömda för brott, det kan vara personer med extrema åsikter. Och partiet kan inte göra sig av med dem, om de väljs in. Det är ett risktagande, säger Erik Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet