Foto: Peter Magnusson SVT

Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

Uppdaterad
Publicerad

I sjön Flåren, på gränsen mellan Jönköping och Kronobergs län, hittades i slutet på augusti ett undangömt kilometerlångt fiskenät tvärs över sjön.

Det var sportfiskare som larmade efter att de fastnat med sina fiskedrag i nätet. Men när fisketillsynsman Johan Åsberg försökte dra upp nätet blev han häpen.

– Vi drog och drog och två och en halv timme senare så hittade vi änden, berättar han.

Nätets längd var cirka en kilometer och låg tvärs över sjön utan uppmärkning av bojar eller dunkar.

– Vi har mycket folk som åker vattenskidor på sjön och om någon skulle fastnat i det nätet så kunde det gått riktigt illa. Nätet låg uppe vid ytan på flera ställen så det förstör inte bara fisket utan blir farligt för allmänheten, säger Johan Åsberg.

TV: Se hela inslaget här

Johan Åsberg och Niclas Sjöblom är själva sportfiskare men också fisketillsynsmän på sin fritid. Att upptäcka gömda nät i den här storleken är väldigt ovanligt.

– Vanligtvis respekterar folk fiskereglerna och vårt jobb blir mest att tipsa om bra fiske. Det här är något helt annat. Det är inga Svenssons som lägger sådana nät utan riktiga proffs, menar Niclas Sjöblom.

LÄS MER: Tjuvfiskad gös från Småland har sålts i Göteborg

Fiskenät måste vara tydligt uppmärkta och dessutom får man inte sälja fisken man fångar i Flåren. Storleken på nätet som hittades tyder på något helt annat.

–  Vi vet att de är ute efter gösen. Vi lyckades släppa tillbaka cirka 80 kilo gös ur nätet, säger Johan Åsberg.

– Man kan få runt 200 kronor kilot för orensad gös. Så det är mycket pengar det handlar om, säger Niclas Sjöblom.

Polisen hinner inte bevaka

Polisen utesluter inte att fyndet i Flåren kan kopplas till den tjuvfiskehärva de just nu håller på att försöka nysta upp. Det handlar om en tillsynes välorganiserad verksamhet som misstänks besökt insjöar i Småland, Blekinge och norra Skåne.

LÄS MER: Stor tjuvfiskehärva i Småland

10 personer sitter just nu häktade, misstankarna avser grovt brott mot fiskelagen och häleri. Mycket tyder på att polisen är en utländsk tjuvfiskeliga på spåren och det är hjälpen från allmänheten som fört utredningen framåt. 

– De personerna vi nu kommit på spåren är tack vare tips från engagerade privatpersoner och fisketillsynsmän. Vi själva har ingen möjlighet att ligga ute och bevaka sjöar och fiskeställen, säger Robert Loeffel som är presstalesman för polisen i region Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet