Det är här straxt väster om Norra Bergundasjön i Växjö som kommunen har börjat planera för att anlägga en våtmark där Växjös avloppsvatten ska renas från gödande ämnen. Andreas Hedrén från kommunen har jobbat med projektet. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Ny våtmark i Växjö ska i slutändan hjälpa även Östersjön

Publicerad

Det är strax väster om Växjö och i närheten av Norra Bergundasjön som Växjö kommun nu har planer på att anlägga en stor våtmark – lika stor som hela Växjösjön. Och tanken är att i våtmarken leda ut och rena vattnet från kvarvarande gödande ämnen som fosfor och kväve.

Andreas Hedrén är sjömiljöansvarig vid Växjö kommun. Han har jobbat med att förbättra vattenkvalitén i Växjös sjöar. Nu har turen kommit till Norra Bergundasjön som är recepient för avloppsvattnet från Sundets reningsverk.

Det vattnet innehåller fortfarande gödande ämnen och för att Bergundasjön ska tillfriska måste utsläppen upphöra. Lösningen är att anlägga en våtmark dit vattnet kan ledas – en lösning som Andreas Hedrén just nu arbetar med.

– Norra Bergundasjön kan vi inte fullt restaurera om vi inte gör det här. Om vi släpper avloppsvattnet till våtmarken i stället för till Norra Bergundasjön får vi en positiv effekt på hela vattenområdet vi får en mycket bättre fosforrening i en våtmark än i Norra Bergundasjön säger Andreas Hedrén.

Bidrar till att havet växer igen

Vattnet kommer till slut ut i havet och där bidrar bland annat fosfor till övergödning. Och det här menar Andreas på sikt ska bli bättre när utsläppen av dessa ämnen i Växjö minskar.

– Det här är det mest kraftfulla bidrag som vi kan tänka oss när det gäller Växjös bidrag av gödande ämnen till hela sjösystemet och Östersjön säger Andreas Hedrén.

Den omkring 70 hektar stora våtmarken tror Andreas Hedrén kan komma att stå klar om tidigast fem år. Prislappen i dagens penningvärde beräknas till omkring 50 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.