Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ornäsbjörkarna som växer i centrala Växjö skapar inga problem för allergiker. Foto: SVT

Allergikernas dröm i Växjö – här är björken som inte sprider pollen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu lyser pollenkartan för björk illröd i södra Sverige, men det finns en rad med björkar i centrala Växjö som inte släpper pollen till luften – och det var av en ren tillfällighet som den här speciella björken upptäcktes.

– På Södra Järnvägsgatan har vi satt ett 50 tal ornäsbjörkar som inte släpper pollen, så de är allergivänliga, säger Victor Ståhl, landskapsingenjör och trädgårdsansvarig på Växjö kommun.

Ett 50 tal björkar har planterats

Det har tidigare funnits en björkallé på platsen men när den började bli dålig fick kommunen i uppdrag från länsstyrelsen att plantera nya björkar och då bestämde man sig för att satsa på ornäsbjörken.

Ornäsbjörken hittades naturligt i Dalarna som en mutation på en helt vanlig björk, men med den skillnaden att den inte har några frökapslar som kan sprida sig i luften och irritera dem som är allergiska mot björkpollen.

Ett bra alternativ

Runt en tredjedel av Sveriges befolkning är pollenallergiker enligt Astma- och allergiförbundet, så därför kändes ornäsbjörken som ett bra alternativ, men enligt Victor Stål har den fler fördelar. 

– Den ger ett fint väldigt fint uttryck med uppåtväxande krona och frodiga bladverk som passar bra med gatumiljöer, säger han.

Ornäsbjörken

Upptäcktes i Dalarna 1767 och är idag Dalarnas landskapsträd.

Ornäsbjörken blir 20–25 meter hög och får som fullvuxen en rundad, om än något ojämn, krona.

Hanblommor saknas, och ornäsbjörk kan därför rekommenderas även i pollenallergikers trädgårdar.

Eftersom hanblommor saknas kan äkta ornäsbjörk inte reproducera sig på egen hand. För att arvsanlagen ska bevaras av denna mutation måste därför förökning ske genom sticklingar.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.