Sopor ifrån Ljungby, Växjö, Alvesta, Markaryd, Älmhult och Värnamo förbränns på fjärrvärmeverket. Foto: SVT

En av de största utsläpparna av koldioxid – eldar sopor från Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Fjärrvärmeverket i Ljungby förvandlar värmen från sopor till energi åt Ljungbyborna. Soporna kommer från ett stort område runt Ljungby, bland annat från Växjö som inte har någon möjlighet att elda med sopor.

I Ljungby bränns sopor som blir till fjärrvärme. Utöver Ljungby kommer soporna även från Växjö, Alvesta, Markaryd, Älmhult och Värnamo. Soporna samlas in från 110 000 hushåll i regionen.

Drygt 50 000 ton sopor eldas årligen, vilket genererar stora utsläpp av koldioxid.

Siffror kan bli missvisande

Bo Schönbeck som är vd för Ljungsjöverket i Ljungby berättar att drygt 24 000 ton koldioxid lämnar fjärrvärmeverkets skorsten varje år, vilket gör Ljungsjöverket till den största utsläpparen av koldioxid i Kronobergs län.

– Ser man bara våra siffror på hur mycket koldioxid vi släpper ut kan det bli missvisande. Vi ser ju till att avfallet hamnar här, och inte läcker metangas på någon av våra soptippar runt omkring i regionen, säger Bo Schönbeck.

Ingen metangas

Metangas avges från sopor som läggs på en deponi. Det är en gas som är upp mot 30 gånger skadligare för klimatet än koldioxid.

– För varje kilo fossilt CO2 från avfallsförbränning elimineras utsläpp motsvarande 3 kg koldioxid om soporna i stället skulle hamna på en deponi och avge metangas. Den metangas som bildas här tar vi bort, säger Bo Schönbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.