Foto: Peter Magnusson SVT

Här jagar kommunen ägarna till övergivna båtar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun har i snart två års tid jagat ägare till övergivna båtar. Nu får båtägarna sommaren på sig – annars blir det försäljning. Men någon vinstaffär lär det inte bli för kommunen.

– Det här är nog mer en utgift för skattebetalarna, säger Ingemar Gustavsson projektledare på Kalmar kommun.

Lappade 234 stycken

Kommunen kan inte flytta en övergiven båt utan att först söka ägaren. Och eftersom det inte finns något båtregister i Sverige tvingas kommunen sätta lappar på båtar, kanoter och båtsläp i förhoppningen att ägare ska ge sig till känna.

Men av de 234 objekt som Kalmar kommun har lappat har över hälften fortfarande okänd ägare.

– I det läget är vi ganska bakbundna. Vi får varken röra eller flytta båten. Bara om den skulle utgöra någon risk, säger Ingemar Gustavsson.

LÄS MER: Båt har blockerat hamn i 18 månader

På den kommunala båtuppläggningsplatsen i Kalmar står många båtar och förfaller. Båtmarknaden har de senaste åren sjunkit rejält och med det även intresset för att ta hand om sin båt, tror Ingemar Gustavsson.

– Någonting måste man nog göra mot det här problemet som finns i hela landet. Vissa av de här båtarna skulle inte stå här utan på en båtkyrkogård. 

Förlustaffär

För 128 objekt är ägarna fortfarande är okända för Kalmar kommun. Nu får de sommaren på sig att höra av sig, sedan tar kommunen över ägandeskapet. Då blir det försäljning eller transport till skroten. Men någon vinst för kommunen lär det inte bli.

– Det är arbetskraft vid transport sedan kostnad vid skrotning. Sådant är inte gratis idag, avslutar Ingemar Gustavsson.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.