Foto: Privat

Här jagas ”Sveriges sämsta jakthund” av rådjuret

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kanske räddaste jakthund bor i Västorp utanför Växjö. När taxen Carl Gustaf mötte ett rådjur på tomten slutade det med att han blev livrädd och flydde.

Det var när Diana Holm skulle gå ut på promenad med Carl Gustaf som de plötsligt fick syn på ett rådjur som stod på tomten. 

– Då tänkte jag jisses nu kanske han tar drev på rådjuret och börjar jaga honom. Men det blev ju tvärt om, berättar hon. 

Växjö

Köptes som jakthund

När Carl Gustav springer fram verkar rådjuret först helt oberörd. Men plötsligt sätter rådjuret fart efter den 2,5-årige taxen som då verkligen lade benen på ryggen och blixtsnabbt flydde upp på familjens uteplats. 

– Vi får nog ge upp det där med att Carl Gustaf ska vara en jakthund nu, säger Diana Holm. 

Det är Dianas sambo Jerker Sigvardsson som har det stora jaktintresset och skaffade därför Carl Gustaf för att använda som jakthund.

”Våra jaktdrömmar har blåst bort”

– Vi har försökt flera gånger men han är mest intresserad av att ligga i soffan och ha det gott istället. Han måste vara Sveriges sämsta jakthund. Våra jaktdrömmar har blåst bort kan man säga, skrattar Diana Holm. 

Men Carl Gustaf verkar inte tagit skada av upplevelserna av rådjursattacken utan vardagen har återgått till det normala som innebär lek med sin bästa vän – en katt. 

– Han har ju sin bästa vän i vår katt Bengt Silversvans. De brukar leka och härja hela dagarna, säger Diana Holm.

I klippet här under får du träffa kompisarna och se när de ryker ihop litegrann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet