Pandemin slog till hårt mot restaurangbranschen. För första gången tvingades kökschefen Carolina Borgstedt lyfta på varenda sten för att lista ut hur hon kunde underlätta för restaurangen.
– Framförallt var det tufft ekonomiskt så jag försökte laga mer kreativt för att på så sätt slänga så lite mat som möjligt, säger hon.
Samarbete klart
Efter ett möte med leverantören som restaurangen jobbat med länge var det bestämt. Ett samarbete inleddes där restaurangen skulle få stora leveranser av råvaror som inte höll leveranskraven – och som i vanliga fall skulle slängas av restaurangens leverantör.
– Det kan handla om att råvarorna är perfekta men att datumet gått ut, då får vi ju inte sälja vidare det, säger leverantören Fredrik Theorin.
Restaurangen tar emot allt från frukt och grönt, till fisk och kött. Varorna har antingen ett datum som gått ut eller ett kort datum som skänks bort som ”rescued food”.
– Det är ju inte allt som är rescued utan vi tar det vi får, men vi försöker använda så mycket som möjligt, säger Carolina Borgstedt.
Ger bort flera hundra kilo
För leverantören finns flera faktorer som kan göra att råvaror inte får säljas vidare, till exempel att de delvis är mögliga. Fredrik Theorin säger att de har som mål att halvera allt matsvinn till 2025 – så är detta en väg framåt för dem också.
– Det kan handla om flera hundra kilo om veckan som vi ger bort, säger han.
Förlorar ni inte ekonomiskt på att ge bort så mycket?
– Inte riktigt, vi får ju inte sälja vidare varor som inte håller måttet. Då skänker vi det hellre i och med vårt mål för 2025, säger Fredrik Theorin.
Står på menyn
Restaurangen marknadsför ännu inte konceptet, men Carolina Borgstedt säger att alla som äter informeras om att maten är tillagad på utgångna råvaror.
– Det står alltid på menyn så att gästerna vet om det. Jag tänker att det är bra att informera om det.