Lennart Kallstenius och Ulla Borgström vill båda lära sig använda sina smarta telefoner bättre. Foto: SVT

Här lär äldre andra äldre smarta telefoner och internet

Uppdaterad
Publicerad

Teknikutvecklingen går i en rasande fart och för många är det svårt att hänga med. Samtidigt är vi till stor del beroende av att kunna kommunicera digitalt och att använda oss av internet. Och det är just det här som äldre lär andra äldre runt om i landet, även i Växjö.

Seniornet Sweden är en ideell förening som finns på 45 platser i hela landet. Totalt har föreningen runt 9000 medlemmar och cirka 1000 av dem är medlemmar i Seniornet i Växjö.

– Vi har ju en devis att äldre lär äldre och det tror jag är nyckeln till att det funkar bra. Det är en undervisning som sker på äldres villkor. Yngre som lär ut fokuserar på detaljer och glömmer helheten och då blir äldre bara förvirrade, säger Thomas Thörn som är en av de drygt 20 ideella som arbetar i föreningen i Växjö.

”Alla vinner”

Seniornet lär ut det mesta inom digital teknik och digitala verktyg, som smarta telefoner, läsplattor och internet, och hur man redigerar bilder och hur man skickar sms och mms.

– Digitalisering är något där alla vinner. Våra kursdeltagare får ett bekvämare liv och kommun och myndigheter får enklare kontakt med medborgare till en väldigt billig penning i jämförelse med om man ska ha tjänstemän som handlägger, säger Thomas Thörn.

Thomas Thörn är en av de drygt 20 ideella som arbetar i föreningen i Växjö. Foto: Ida Andersson.

”Inser att man måste hänga med”

I klippet ovan ser du två pensionärer som valt att lära sig mer om framförallt smarta telefoner. För som det är i dag så kan de i stort sett bara ringa på dem.

– Man inser att man måste lära sig mer för att hänga med, säger Ulla Borgström.

– Datorer kan jag ju men inte mobiler, säger hennes sambo Lennart Kallstenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet