Nadine Jazzar arbetar för att sprida kunskap bland ungdomar i hur man argumenterar för att göra sin röst hörd. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Nadine lär ungdomar att debattera

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal ungdomar i åldrarna 13-25 år har under helgen samlats i Ljungby för att nätverka och utbyta idéer om påverkan och om demokrati. 

Ungdomar har idag inte tillgång till demokratin och det är något som måste ändras, menar Sveriges ungdomsråd, en ideell organisation som hjälper ungdomar att påverka den demokratiska processen.

– Under helgen har vi varit samlade för att lära oss om de rättigheter vi har och hur ungdomar kan påverka politiker och politiken i sina hemkommuner, säger Gabriel Johansson, ordförande för Sveriges ungdomsråd.

Det finns fördomar om ungdomarnas intresse för politik och demokrati, tycker Gabriel Johansson.

– Politiker och vuxna tror att ungdomar bara är intresserade av fritidsgårdar men det är fel. Ungdomar precis som vuxna tycker att skola, jobb, vård och omsorg är mycket viktiga frågor, säger Gabriel Johansson. 

”Vi behöver unga röster i debatten”

Ett 70-tal ungdomar från olika delar av Sverige har under helgen träffats  i Ljungby för att nätverka, utbyta idéer och få konkreta verktyg för att påverka politiker och beslutsfattare. Nadine Jazzar håller i ett debattprojekt och ska rusta ungdomar med argument för att nå fram med sitt budskap.

– Att kunna stå för sin åsikt och göra sin röst hörd är grundläggande för demokratin. Och vi behöver unga röster i debatten och ungas röster behöver tas på allvar. I sammanhanget är till exempel källkritik viktigt eftersom mycket av debatten sker online, säger Nadine Jazzar. 

Inspirationshelgen består av åtta föreläsningar i allt från miljötänk och medlemsvärvning till separatistiskt forum HBTQ.  Evenemanget stöds av Kultur- och fritidsförvaltningen i Ljungby kommun.

Ett 70-tal ungdomar från ungdomsråd spridda över landet hade samlats i Ljungby. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.