Nobelkocken Klas Lindberg återvände under torsdagskvällen till sin hemby Åseda för att leverera 500 matkassar. Foto: SVT

Här levererar Nobelkocken 500 matkassar till småländska hembyn

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av byn Åsedas befolkning kommer äta take away från samma Stockholmskrog i helgen. För när småländske stjärnkocken Klas Lindbergs restaurang i huvudstaden drabbades hårt av pandemin bestämde han sig för att köra mat 375 kilometer – till hembyn.

På meritlistan har Klas Lindberg, ursprungligen från Åseda, titlar som Årets kock och OS-guld med kocklandslaget. År 2014 tog han fram förrätt och varmrätt till Nobelmiddagen.

Nu driver han en restaurang i Stockholm, men även för en välmeriterad kock har pandemin drabbat verksamheten hårt. Precis som många andra restauranger i Sverige har han satsat på att leverera matkassar hem till kunderna.

Sent i onsdags kväll packade Klas Lindberg in 485 kassar med mat och 75 kassar med snacks i en lastbil och körde från Stockholm till småländska hembyn Åseda med knappt 3000 invånare.

Trerätters från lyxkrogen

På menyn står bland annat jordärtskockssoppa, fläskschnitzel med syrad spetskol, falafel på gotländska linser och kryddbakade aromaäpplen, som kunderna själva får färdigställa hemma med hjälp av instruktioner från kocken.

Varför skickar ni mat till just Åseda?

– Vi känner ett sånt stöd och pepp, och det har varit en stor efterfrågan. Det är trista tider och många är less på att vara hemma och laga mat. Jag tror detta gör folk glada, säger Klas Lindberg.

Se när matkassarna når Småland i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.