Här lyfts museibåten Aluett från botten Foto: Helmuth Petersson

Här lyfts museibåten Aluett från botten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen lyftes den medeltida museirepliken Aluett upp från havet för andra gången. Nu återstår det att se vad som orsakade att båten sjönk och om den går att reparera igen.

– Nu börjar jobbet med översyn av skrovet för att försöka hitta var någonstans det har läckt in för det är inte uppenbart. Vi har inte kunnat inspektera utsidan ännu utan bara lite på insidan, säger Johan Sjöberg som är ordförande för föreningen Aluett.  

Det var den 23 juli båten sjönk och det är andra gången som båten har räddats efter att ha sjunkit. När all vatten hade pumpats ut kunde man dra båten längs kajen med hjälp av rep för att parkera den på ett säkert ställe. Nu väntas den tas upp på land för inspektion

Johan Sjöberg, ordförande för föreningen Aluett.

och underhållsarbete.  

100-årsplan  

– Vi inledde ett stort underhållsarbete i fjol med nya delar av bordläggningen, helt enkelt bytt plankor som varit dåliga och det arbetet fortsätter. Förhoppningsvis har vi bättre skick nästa år så den låter bli att sjunka, säger Johan Sjöberg.  

Originalbåten hittades på 30-talet när Slottsfjärden i Kalmar torrlades. Det är än idag det äldsta nordiska fyndet av ett fartyg med ett så kallat stävroder. Fartygstypen byrding, var en lastbåt under 1200-talet och påminde en hel del om skeppen under vikingatiden. Förening Aluett har inlett en 100-årsplan för hur underhållet av båten ska fortsätta.

7 ton i ballast  

Att få upp båten på land kommer inte att vara några problem, den svåra biten var att frigöra båten från all ballast.   

– För att hon inte ska kantra när man seglar med henne så har vi en ballast på sju ton och den behövde vi plocka ur. Hon ligger nästan en meter högre upp i vattnet än vad hon gör med ballasten, säger Johan Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.