• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Skog avverkades utan tillstånd i stoppat byggprojekt

Publicerad
I ett område på södra Teleborg i Växjö planerar kommunen ett nytt bostadsområde. Men när det skulle röjas för en blivande skolbyggnad avverkades ett större område skog, utan att byggföretaget Skanska hade sökt tillstånd hos Skogsstyrelsen. Dessutom har Mark- och miljööverdomstolen stoppat hela byggprojektet eftersom grannarna har överklagat detaljplanen.

På området Telestadshöjden planeras det drygt 500 nya bostäder under de kommande åren. Området består både av skog och ängar.

Boende i närheten har överklagat detaljplanen till Mark- och miljö överdomstolen och för tillfället har markarbetet stoppats.

Marken i området ägs av både Skanska och Växjö kommun. Kommunen har på uppdrag av Skanska avverkat skog där det ska uppföras en skolbyggnad, men man har inte begärt tillstånd från Skogsstyrelsen. Det är Skanska som har missat att göra det.

Skogsstyrelsen bekräftar

Alexander Liljenberg affärschef för Skanska beklagar att det blivit fel.

– Det här är en intern kommunikationsmiss hos oss. Kommunen har avverkat skogen som till stor del består av sly, och det på uppdrag av oss. Det här är väldigt beklagligt, vi skulle naturligtvis ha skickat in en anmälan, säger Alexander Liljenberg.

Skogsstyrelsen bekräftar att avverkningen inte är anmäld. Jerker Bergdahl är distriktschef vid Skogsstyrelsen i Kronobergs län.

– Mycket är ännu oklart om vad som egentligen har hänt, och vems felet egentligen är, och jag förutsätter att kommunen tittar vidare på detta, säger Jerker Bergdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer